Dănuţ Ungureanu

Născut la Calafat, judeţul Dolj, în 1958.

După liceu, urmează Facultatea de Energetică din Bucureşti şi scrie proză SF&F. 
În 1981 intră în cenaclul de science-fiction al studenţilor, “Solaris”, al cărui preşedinte devine un an mai târziu.

În 1981 obţine primul său premiu naţional, pentru proză fantastică, la Convenţia Naţională a Cenaclurilor de Anticipaţie, ROMCON.

Publică, începând cu 1982 şi până în zilele noastre, circa 100 de povestiri şi schiţe în antologii, reviste şi almanahuri.

Câştigă alte opt premii naţionale, iar în 1992 i se decernează Premiul Societăţii Europene de Science Fiction, la EUROCON, în Marea Britanie.

Din 1992 lucrează la „Tineretul liber”, unde, din 1994 până în 1997, este redactor-şef adjunct.
În 1993 publică "Marylin Monroe pe o curbă închisă", o selecţie celor mai bune texte ale sale, la Editura Adevărul. Câteva luni mai târziu, publică "Aşteptând în Ghermana" la Editura Nemira. Pentru acest volum, aflat în topul celor mai bine vândute cărţi Nemira, alături de Petre Ţuţea şi Horia Patapievici, i se atribuie în 1993 Premiul de popularitate, iar în 1994 Premiul I la secţiunea de specialitate a ROMCON.

În 1997 a făcut parte din echipa de scenarişti a serialului radiofonic "Piaţa rotundă", îngrijit de BBC şi Uniunea Europeană. Producţia a obţinut locul al treilea la New York, la Festivalul internaţional al serialelor de radio.

În perioada 1998 – 2003 a fost redactor-şef adjunct la „Curentul”, pentru care scrie zilnic foiletonul „Piatra în apă”, cu o apariţie neîntreruptă de 532 de episoade. „Pietrele” sunt selectate şi reunite într-un volum care-şi caută editorul.

A susţinut, pentru acelaşi cotidian, o cronică de televiziune, cu apariţie zilnică.
Scrie scenarii de televiziune pentru grupul umoristic “Vouă”.
Alte două volume aşteaptă să vadă lumina tiparului, iar pe masa de lucru a autorului stau cinci proiecte de roman şi schiţa unei reviste.

Proză

ZIUA   Fratele mai mic Feodor nu avea habar nici măcar despre musca Bu. A aflat când, sub asprimea călduţă a palmei cu care ar fi dorit să strivească vietatea, şi-a găsit perna obrazului sfârtecată şi plină de sânge. — Fedi, am râs... Citeste mai departe