De la fenicieni la romulani, via Timişoara

Luni, 23 August, 2010

În 1993, la HeliCon, Convenţia Europeană de Science-Fiction de la St. Helier, Jersey, un britanic pe nume Jonathan Cowie, om de ştiinţă şi mare iubitor de science-fiction, a dorit să stea de vorbă cu câţiva dintre românii care participau la convenţie (acest termen din engleză s-a consacrat în fandomul românesc, însă în româneşte e corect „întrunire”, „adunare”, „conferinţă”, deşi ultimul cuvânt mi se pare prea... convenţional). Romulanii, cum i-a alintat el, l-au impresionat. A aflat de la ei o mulţime de lucruri interesante despre România şi despre mişcarea SF din această ţară. S-a născut astfel o prietenie pe care îndrăznesc s-o numesc, dacă nu unică, cel puţin rară, între SF-iştii timişoreni şi clubul din NorthWest Kent, The Phoenicians, fenicienii. Se spune că ochii care nu se văd se uită (la alţii). Membrii cenaclului H.G. Wells şi fenicienii nu şi-au văzut ochii prea des, dar prietenia lor se menţine şi acum, după şaptesprezece ani de la iniţierea Schimbului Cultural, Ştiinţific şi Science-Fiction Anglo-Român. În 1994, pentru Euroconul organizat la Timişoara de braţe puternice ale comunităţii SF locale (colegii noştri de la Helion şi Arsfan), fenicienii au pregătit un număr în engleză, română şi germană din revista „Concatenation”, recompensată, în cadrul aceleiaşi manifestări, cu premiul pentru cel mai bun fanzin. În 1995, doi români, bucureşteanul Cristian Lăzărescu şi subsemnata, au participat la Festivalul de Film Fantastic de la Manchester. Câţiva fenicieni au vizitat România de mai multe ori. În 1997, s-au lansat la Timişoara două ediţii „Concatenation” gemene, tipărite una în engleză şi una în română. A urmat încă un premiu Eurocon pentru revistă, la Dublin, în 1997. În anul 2000, George Mandics, unul dintre autorii timişoreni pe care eu zic că nu-i apreciem îndeajuns, şi, din nou, subsemnata – mare norocoasă mai sunt! – au bătut, timp de două săptămâni, cărările Londrei şi ale Glasgow-ului, cu ocazia convenţiei naţionale britanice din oraşul traversat de Clyde. În 2001, fenicienii din NorthWest Kent şi romulanii de la cenaclul H.G. Wells au participat împreună la cel de-al doilea Eurocon organizat în România, la Capidava.

Nu puţini vor fi, sper eu, aceia care, citind rândurile de faţă, îşi vor aminti de cele două Săptămâni Internaţionale de Ştiinţă şi Science-Fiction organizate la Timişoara în 1999, cu ocazia eclipsei totale de soare, şi apoi în 2003. În 1999, invitatul de onoare a fost regretatul scriitor american Robert Sheckley, iar în 2003, evenimentul s-au bucurat de prezenţa renumitului autor englez Ian Watson, care i-a dat trup şi glas lui H. G. Wells, într-un spectacol extraordinar. Nelipsit de la ambele ediţii a fost scriitorul italian Roberto Quaglia, de două ori uns maestru de ceremonii.

În cei şaptesprezece ani de colaborare, fenicienii şi wells-iştii s-au întâlnit de mai multe ori, fie în Timişoara, fie în Londra. Jonathan Cowie, sufletul echipei de la „Concatenation”, Alan Boakes şi Tony Chester au venit în România în repetate rânduri, vizitând şi Marea Neagră, şi cetăţile transilvănene, printre altele. Cei mai puţin familiarizaţi cu prietenii SF-ului românesc pot afla mai multe despre ei şi despre revista lor accesând www.concatenation.org. Aşa cum se spune într-unul din articolele de pe acest site, săptămânile internaţionale, crema evenimentelor science-fiction anglo-române, au fost manifestări SF rare prin programul şi durata lor (şapte zile pline, când o convenţie mondială ţine doar cinci!), în cadrul cărora scriitori şi personalităţi ale genului din Europa de Est au avut ocazia să discute pe îndelete cu omologii lor din Europa de Vest. Dar organizarea lor nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar primit de la „Concatenation”. În intenţia de a atrage cât mai mulţi români, au fost popularizate cu mult timp înainte de desfăşurare şi s-au scris Progress Report-uri, acele buletine informative din care afli în ce stadiu se află organizarea şi cine şi-a anunţat participarea. Din păcate, românii din alte regiuni (nebănăţeni) nu au răspuns invitaţiei decât în foarte mică măsură, deşi, în 2003, printre invitaţii de onoare s-a numărat şi Dănuţ Ungureanu, bine-cunoscut prin harul său scriitoricesc şi premiat la Eurocon. În schimb, ne-au făcut o mare surpriză doi colegi din Ungaria, care au petrecut câteva zile în mediul SF timişorean stropit cu parfum cosmopolit.

Au urmat câţiva ani în care legătura dintre fenicienii din Albion şi wells-iştii din spaţiul „romulan” s-a păstrat prin intermediul Internetului. Cenaclul Wells s-a întrunit săptămânal, aşa cum se întruneşte şi acum, şi-a creat – cum altfel? – un site aflat momentan în reconstrucţie, iar anul trecut a împlinit patruzeci de ani. Membrii lui scriu şi publică în continuare în spaţiile deschise SF-ului, care s-au înmulţit în ultima vreme. Revista „Concatenation” are un site înfloritor, renumit, în spaţiul SF occidental, pentru acurateţea informaţiilor oferite regulat. Site-ul conţine articole ştiinţifice, relatări despre convenţii, interviuri, cronici de carte şi film, povestiri.

În 2008, vizita fenicianului Alan Boakes, care a ales să-şi petreacă o parte din concediu în România, a prilejuit încă un eveniment SF pentru Timişoara, chiar dacă a fost menţinut la nivel de cenaclu. În urma lui, la recomandarea lui Jonathan Cowie, s-a născut un articol despre SF-ul românesc, publicat în limba engleză pe www.concatenation.org. Cititorii „Paralelei 45” au avut avantajul de a-l citi, în parte, şi în limba română.

Luna trecută (iulie 2010), doi wells-işti (subsemnata, pentru a treia oară!) au fost din nou în Anglia, ca oaspeţi ai celor de la „Concatenation”. Au văzut, printre altele, clădirea din Canary Wharf, Excel, unde se preconizează organizarea convenţiei mondiale de SF în 2014. Da, 2014, pentru că acolo totul se pune la punct cu multă, multă vreme înainte. Şi se munceşte în echipă, lucru pe care fenicienii ni-l repetă de când ne-am cunoscut. Munca, la fel ca mândra cunună de lauri – şi ca berea – e a tuturor. Iar de la Jonathan Cowie am un mesaj pentru romulani (citiţi români): singurul loc în care succesul vine înainte trudei este în dicţionar. Schimbul Cultural, Ştiinţific şi Science-Fiction Anglo-Român nu s-a încheiat. Pentru că acest articol aparţine spaţiului SF, nu vă voi spune ce anume se pregăteşte pentru anii următori. Dar vă invit, convinsă fiind că aveţi o imaginaţie nestăvilită, să veniţi la întâlnirile cenaclului H.G. Wells. Printre romulani.